Begalė patarimų ir receptų kaip ir kur panaudoti alijošių

Alijošius arba alavijas neveltui vadinamas „žaliuoju gydytoju“. Šiame ne itin išvaizdžiame augale slypi tikrai stebuklingų gydomųjų galių!

  • Alavijai – natūralus antibiotikas. Juose esančios aktyviosios medžiagos neleidžia daugintis bakterijoms ir virusams. Alavijų sultys ar tyrelė su medumi stiprina ir aktyvina imuninę sistemą, valo organizmą, kraują.

  • Alavijas puikiai drėkina išsausėjusią sudirgusią odą, skatina kraujotaką, pasižymi uždegimą malšinančiomis savybėmis, padeda odai atsijauninti, suteikia švytėjimo.

  • Alavijuose esantys eteriniai aliejai ir saponinas malšina skausmą, spartina žaizdų gijimą ir gydo nudegimus (tepama pažeista vieta). Šis augalas gydo žvynelinę, neurodermitą, paprastuosius spuogus, šunvotes ir grybelį, taip pat sąnarių ligas.

Gydymas alijošiumi

Viduriai:

Alijošius vartojamas tiek į vidų, tiek išoriškai. Alijošiaus miltelių tirpalas (vieną ar du kartus ant peilio galo), išvirintas su šaukšteliu medaus, puikiai išvalo vidurius. Sergantiesiems vidurių užkietėjimu, gastritu, taip pat kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, patariama gerti alijošiaus sulčių po arbatinį šaukštelį 2-3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio. Alijošiaus sultys tinka ir norintiesiems suliesėti. Tokiems patartina pusę šaukšto šviežių alijošiaus sulčių įpilti į pusę stiklinės (100 ml) vandens ir išgerti prieš einant miegoti. Po 10 dienų daryti pertrauką. Po kurio laiko galima vėl pakartoti.

Žaizdos:

Alijošiaus vanduo labai tinka senoms, pūliuojančioms žaizdoms gydyti. Tirpalu suvilgytą drobės gabalėlį uždėti ant žaizdos. Jei žaizda gili ir niekaip negali užsitraukti bei pasidengti nauja oda, reikia pabarstyti alijošiaus milteliais ir kasdien perrišinėti vėl barstant. Milteliai išsklaido ir sunaikina pūlius. Alijošius labai greitai gydo ir senas, ir naujas žaizdas.

Dantenos:

Sergantiesiems dantenų ir burnos ertmės ligomis patariama burną skalauti 50 procentų alijošiaus sulčių ir vandens mišiniu, gerti pienu praskiestas alijošiaus sultis po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną.

Sloga:

Sergantiesiems sloga patariama į kiekvieną šnervę įsilašinti po 5-6 lašus alijošiaus sulčių. Palašinus 2-3 kartus kas kelias valandas, sloga išnyks arba pastebimai sumažės.

Dantenos:

Sergantiesiems dantenų ir burnos ertmės ligomis patariama burną skalauti 50 procentų alijošiaus sulčių ir vandens mišiniu, gerti pienu praskiestas alijošiaus sultis po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną.

 Akys:

Kam skauda akis, jos dažnai parausta ar esti drumzlinos bei pūliuoja, tinka pasigamintas alijošiaus vanduo. Į nedidelį indelį reikia įpilti alijošiaus miltelių (ant peilio galo) ir užpilti karštu vandeniu bei gerai išmaišyti. Šiuo vandeniu akis reikia plauti iš vidaus ir iš išorės 2-3 kartus. Iš pradžių akis gali perštėti, bet tuoj praeina. Po šaukštelį šviežių sulčių 3 kartus per dieną patariama išgerti ir asmenims, kuriems nustatoma progresuojanti trumparegystė. Taip gydytis 5 dienas ir daryti pertrauką.

Oda:

Besigydantiesiems egzemą, nudegimus, įpjovimus patariama ant gydomų vietų dėti alijošiaus lapus arba alijošiaus sulčių kompresus. Netgi tinka išgerti šviežių alijošiaus sulčių. Šis augalas taip pat sausina odą. Todėl žmonėms, kuriuos vargina riebi oda, reikia 5-6 sveikus stambius alijošiaus lapus švariai nuplauti tekančiu vandeniu ir uždengti stikliniame inde. Visa tai dvi dienas palaikyti šaldytuve. Po to susmulkinti ir išspausti sultis. Šiomis sultimis riebus veidas valomas porą savaičių kasdien po tris kartus. Vėliau procedūrą galima vėl pakartoti. Vis dėlto reikia prisiminti, kad nuolatinis odos „sausinimas” laukto efekto neduos – oda gali pasidaryti dar riebesnė.

Veido kaukės:

  1. 1 valg. š. alijošiaus sulčių sumaišykite su 2 valg. š. pašildyto medaus. Gerai suplakite ir gautą masę tepkite ant veido. Palikite 10–15 minučių ir nuplaukite. Idealiai tiks mišriai, riebiai, sausai, normaliai odai. Tačiau šios kaukės nepatartina bandyti kenčiančioms nuo kuperozės (išsiplėtusių kapiliarų).

  2. Šis būdas tiks visoms skubančioms ir neturinčioms laiko. Tereikia alijošiaus lapus sumalti mėsmale ar kitaip sutrinti ir gauta mase padengti veido odą. Palaikykite 10–15 minučių ir nuplaukite iš pradžių šiltu, o vėliau vėsiu vandeniu. Labiausiai tiks riebiai ir mišriai odai.

  1. 1 valg. š. kiaušinio trynio sumaišykite su 1 valg. š. alijošiaus sulčių ir 1 valg. š. grietinėlės. Kaukę tepkite ant veido ir kaklo, o kai pirmas sluoksnis sudžius, pakartokite procedūrą. Taip darykite iki kol pasibaigs kaukės masė. Laikykite 20–30 minučių. Nuplaukite šiltu, o vėliau vėsiu vandeniu. Tinka brandžiai, suvytusiai odai.

Virškinimas:

Sutrikusiam virškinamajam traktui gydyti reikia šviežių alijošiaus sulčių po 8-9 lašus gerti 2-3 kartus per dieną. Seniau kaimo žiniuonės skelbdavo daug būdų, kaip gydytis nuo skrandžio vėžio. Jos patardavo susmulkinti du šaukštus alijošiaus lapų ir užpilti dviem stiklinėmis degtinės. Dar įdėjus keletą pelargonijos žiedų, laikyti visą savaitę tamsioje vietoje. Po to šio vaisto gerti po šaukštą du kartus per dieną.

Plaučiai:

Sergantiesiems tuberkulioze ar kitomis plaučių ligomis reikia pasigaminti tokio vaisto. Sumaišyti po 100 gramų medaus, sviesto, kiaulės arba žąsų taukų, kakavos ir 15 gramų alijošiaus sulčių. Viską pakaitinti, bet neleisti užvirti. Šio vaisto gerti 2 kartus per dieną: ryte ir vakare po 1 valgomąjį šaukštą su 1 stikline karšto pieno.

Gimda:

Moterims, sergančioms gimdos kaklelio erozija, patariama į lyties organus įkišti tamponą, išmirkytą alijošiaus sultyse.

Nagai:

Siekiant sustiprinti nagus praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

Rekomenduojama naudoti alijošiaus kremą nagams nagų stiprinimui ir augimui.

Alijošiaus kremas nagams: 30 ml alijošiaus sulčių, 30 ml medetkų aliejaus, 40 ml dygliuotojo šaltalankio aliejaus, 50 ml varnalėšos aliejaus ir 40 ml 30 proc. grietinėlės. Tada alijošius sultis įpilti į grietnėlę, supilti aliejų, gerai išmaišyti, perpilti į nedidelį indelį ir atvėsinti. Sukamaisiais masažo judesiais įtrinti kremą į nagus bei aplink juos. Pagamintą alijošiaus kremą nagams laikyti šaldytuve.

Alijošiaus preparatus ir sultis draudžiama gerti:

  • Nėštumo, maitinimo  ir mėnesinių metu. Alavijo nerekomenduojama naudoti vidiniam vartojimui nėštumo metu – sukelia žarnyno spazmus, gali iššaukti persileidimus. Alavijo gelis išoriškai yra saugus. Laikoma, jog gali vartoti nėščios ir maitinančios motinos bei vaikai.

  • Alijošiaus preparatų nesiūloma skirti kūdikiams, nes nėra pilnai įrodyta, jog šie preparatai yra visiškai saugūs.

  • Alijošiaus negalima skirti esant kraujavimams iš tiesiosios žarnos

  • Alijošiaus preparatų negalima gerti ilgiau nei 2 savaites. Manoma, jog ilgą laiką geriant alijošiaus preparataus padidėja rizika susirgti storžarnių vėžiu.

  • Alijošiaus negalima skirti asmenims gydomiems Ličio preparatais.

  • Jis neskirtinas, jeigu pacientas vartoja arterinį kraujo spaudimą mažinančius vaistus, bei šlapimą varančius vaistus.

  • Pastebėta, jog piktnaudžiaujantys alijošiaus kartumynais asmenys dažniau serga tiesiosios žarnos vėžiu.

  • Negalima gerti alijošiaus preparatų moterims, kurios vartoja kontraceptines tabletes.  Šis augalas nuo seno naudojamas vaisingumui skatinti. Taikant alijošiaus preparatus vietiškai, poveiko vaisingumui nepastebėta.

  • Negalima skirti alijošiaus preparatų sergantiesiems alergija, bei alergiškiems lelijinių šeimos augalams (česnakams, lelijoms, tulpėms).

  • Alijošiaus preparatai turi būti nutraukti kelis mėnesius prieš numatomą kolonoskopijos procedūrą. Nes alavijas nudažo žarnų gleivinę.

  • Alijošiaus preparatų nereikėtų gerti be gydytojo sutikimo sergantiesiems inkstų, žarnų susirgimais, cukralige, hemoroidais, širdies ligomis ir esant elektrolitų pusiausvyros sutrikimams.

  • Alijošius netiks sergant tulžies pūslės uždegimais ir ligomis, kepenų susirgimais, esant žarnų osbtrukcijai, sergant inkstų ligomis. šlapimo pūslės uždegimais, esant gausioms mėnesinėms, kraujavimams iš gimdos.

  • Alijošiaus sulčių ir jo preparatų nereikia vartoti, jeigu ant veido yra pūliuojančių jaunatvinių spuogų, kai yra labai išsiplėtusios veido poros ar padidėjęs veido plaukuotumas.

  • Be gydytojo rekomendacijų alijošiaus nereikėtų vartoti sergant onkologinėmis ligomis.

  • Vietiškai alijošiaus gelis nededamas ant gilių ar vertikalių žaizdų. Taip pat nenaudojamas, jeigu vietiškai pradėjo dirginti odą.

Kiti alijošiaus/alavijo panaudojimo būdai:

  • Alavijo lapų košele sumaišyta su medumi ir ciberžole yra gydomi peršalimai ir kosulys.

  • Alavijo sultys vartojamos kartu su asfetidos derva  yra naudojamos kolikos bei vaikų plaučių uždegimų gydymui. Išoriškai lapų sultys yra naudojamos odos uždegimams, opoms gydyti.

  • Anti- Váyu yra vartojamas šonkaulių skausmams,  širdies skausmams, patinimams po traumų, blužnies padidėjimui gydyti( išoriškai ir vidiniai, naudojama alavijo tyrelė).

  • Šutinti alavijo lapai su kumino sėklomis ir pasaldinti cukrumi vartojami dizenterijos gydymui.

  • Alavijo sultys, sumaišytos su imbiero aliejumi yra trinamos į galvos odą esant nemigai.

  • Alavijo lapų tyrele gydomas konjunktyvitas.

  • Alavijo ir sviesto mišinys dedamas ant skausmingų opų esant arteritams.

  • Alavijo ir ciberžolės mišinys nadojamas blužnies ir padidėjusių limfmazgių gydymui.

  • Alavijo šaknų tyrė su ciberžole dedama ant sergančių ir uždegimo apimtų krūtų.Naudojama esant karščiavimui, vidurių užkietėjimui, sausgylių uždegimui, geltai, hepatitui, kepenų padidėjimui, sergant lytiškai plintančiomis ligomis, lytinių organų pūsleline, amenorėja, dismenorėja, menopauzės metu, vaginitais, esant augliams, taip pat reguliuoja cukraus ir medžiagų apykaitą. Laikoma, jog ji tonizuoja kraują ir virškinamąjį traktą, gydo inkstų ligas, astmą, tuberkuliozę ir kitus plaučių susirgimus, taip pat ausų infekcijas, nutukimą, bei ligas, kurių metu praradnamas svoris. Išoriškai tepama ant odos pažeidimų.

  • Aprūkymai su alijošimi daromi skaudant dantims.Alavijo sultys su išrūgomis yra vartojami šlapimo išsiskyrimo skatinti.

  • Alavijo šaknis su  chiráyatá air imbieru yra vartojamos karščiavimui slopinti.

  • Alavijo uogų sultys geriamos gerklės skausmui gydyti.

  • Alavijo sultys su pipirais – reumatiniams skausmams malšinti.

  • Alavijo vaisių milteliais sumaišytais su medumi yra gydomas lėtinis vaikų kosulys.

  • Alavijo šaknis ir guæúchi ištrauka yra naudojamos kosuliui slopinti ir karščiavimui mažinti.

  • Alavijas neskiriamas nėščioms motinoms.

Alijošiaus vartojimas liaudies medicinoje

Bronchitų, plaučių uždegimų ir vidurių užkietėjimui gydyti alijošių siūloma vartoti taip:

100 g alijošiaus sulčių sumaišoma su  su 100 g medaus ir geriama 15-20 minučių  prieš valgį po 1 arbatinį šaukštelį. Gerti reikia apie 3 savaites. Tinka tuomet, kai antibiotikai jau nebeskiriami.

Vaistinėje pagamintos alijošiaus sultys yra geriamos  2 valgomuosius šaukštus  2-3 kartus per dieną. Kartais po 50 gramų alijošiaus sulčių yra patariama gerti rytais  ir vakarais  prieš miegą po 50 g alijošiaus sulčių. Taip jos geriamos vieną savaitę.

Alijošiaus linimentas – skirtas odos pažeidimų gydymui:

Jam pagaminti imama

  • 78 dalys alijošiaus sulčių,

  • 11 dalių ricinosaliejaus,

  • 0,1 dalies eukalipto eterinio aliejaus

  • 11 dalių emulsiklio

Sergant kolitu praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Sumalti mėsmale 5-6 alijošiaus lapus ir išspausti sultis. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį;

  • Sumalti mėsmale 1 kg alijošiaus (5-7 dienas nelaistyto ir laikyto tamsioje vietoje, jog susikauptų daugiau biologiškai aktyvių medžiagų) lapų, masę sumaišyti su 2 kg medaus ir 1 l ekstrahento. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 2-3 kartus per dieną, valandą prieš valgį. Indą būtina sandariai uždengti ir laikyti šį gydomąjį mišinį šaldytuve;

  • 5-6 sultingus alijošiaus lapus sumalti mėsmale, išspausti sultis. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį iki valgio. Likusios alijošiaus sultys turi būti laikomos šaldytuve- vartoti jas tinka 2-3 dienas.

Esant vidurių pūtimui praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Rekomenduojama kiekvieną dieną gerti alijošiaus sultis, pradedant nuo mažos dozės bei didinant ją iki 60-120 ml. Vartojama esant vidurių pūtimui;

  • Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių (sultims spausti imti stambius augalo lapus, nes plonuose lapuose mažai gydomųjų medžiagų), 100 g medaus. Tada palikti 3 valandas pritraukti. Gerti mišinį po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną. Vartojama nuo dujų kaupimosi žarnyne.

Esant vidurių užkietėjimui praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Rekomenduojama vartoti skystą alijošiaus ekstraktą, esant vidurių užkietėjimui;

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis iš šviežių lapų ir šoninių ūglių;

  • Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių (sultims spausti imti stambius augalo lapus, nes plonuose lapuose mažai gydomųjų medžiagų), 100 g medaus. Tada palikti 3 valandas pritraukti. Gerti mišinį po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną. Vartojama nuo vidurių užkietėjimo;

  • Rekomenduojama 2-3 kartus, 30 minučių prieš valgį per dieną išgerti 1-2 arbatinius šaukštelius alijošiaus sulčių. Galima gerti ir 1/2 stiklinės susmulkintų nuplautų alijošiaus lapų išmaišyti su 300 g medaus. Po paros 5 minutes lėtai pakaitinti ant garų ir nukošti. Gerti po desertinį šaukštelį rytais, valandą prieš pusryčius. Tokiu būdu gydytis 1-2 mėnesius. Vartojama nuo chroniško vidurių užkietėjimo;

  • Rekomenduojama vartoti alijošių, kuris suaktyvina žarnyno peristaltiką, suformuoja ant žarnų sienelių baltymingą plėvelę, kuri trukdo pasisavinti žmogaus organizmui riebalus. Alijošius- tai augalas, kuris tirpina organizme susikaupusius riebalus bei kartu laisvina užkietėjusius vidurius;

  • Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių (sultims spausti imti stambius augalo lapus, nes plonuose lapuose mažai gydomųjų medžiagų), 100 g medaus. Tada palikti 3 valandas pritraukti. Gerti mišinį po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną. Vartojama nuo lėtinio vidurių užkietėjimo;

  • Mėsmale sumailti 1 alijošiaus lapą, 100 g slyvų, 100 g figų ir sumaišyti su 100 g medaus. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą, po valgio, atskiedus šį mišinį 0,5 stiklinės šilto virinto vandens. Vartojama užkietėjus viduriams;

  • 1 alijošiaus lapas, 1 arbatinis šaukštelis pankolio vaisių arba žaliosios dalies, 1 valgomasis šaukštas juodojo šeivamedžio žiedų. Vakare vaistažolių mišinį užpilti 2 stiklines verdančio vandens, leisti 10-12 valandų nusistovėti, perkošti. Gerti po 1 stiklinę 2 dienas iš eilės. Žarnyno valymasis prasideda po 12-30 valandų- paprastai būna gausus, neskausmingas ir nesilpnina žarnyno;

  • Alijošiaus sultys padeda, kai yra lėtinis vidurių užkietėjimas.

Pastaba: Mokslininkų nuomone, alijošiaus lapuose yra apie 75 maistingosios medžiagos (įvairių vitaminų, mineralų, amino rūgščių, virškinimo fermentų ir tt.). Alijošiaus sultis patartina pirkti vaistinėje (o negerti paruoštų pačių namie), nes alijošiuose esantis aloinas (karti medžiaga) gali pakenkti sveikatai. Gydymui tinka natūraliomis sąlygomis ne mažiau kaip 5 metus augęs alijošius.

Pastaba: Alijošių vartoti po 2 valgomuosius šaukštus 2-3 kartus per dieną. Patartina išgerti ryte ir vakare prieš miegą po 50 g alijošiaus sulčių (paruoštų vaistinėje)- gerti savaitę.

Sergant odos ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Alijošiaus linimentas (skystas tepalas arba įvairių vaistinių medžiagų mišinys su aliejais) vartojamas, sergant egzema, dermatitu, žvyneline, neurodermitu ir kai yra nuo spindulinės terapijos pažeista oda;

  • Rekomenduojama alijošiaus geliu arba kremu tepti ant pažeistos egzemos odos vietos bei vartoti nuo trichofiijos (odos grybelinė liga, kuri pasireiškia galvoje);

  • Po lygiai sumaišyti kalankės sulčių ir medaus. Tada palaukti savaitę, įpilti į šį vaistažolių mišinį tokį patį kiekį alijošiaus sulčių ir palikti savaitei pritraukti. Vaistažolių mišinys vartojamas kaip tepalas, sergant egzema;

  • Alijošiaus lapus minkštimo puse kasdien dėti ant vočių, jog greičiau pritvinktų pūliai ir juos greičiau ištrauktų. Vartojama nuo pūlinių (abscesas) ir pūlinių susirgimų;

  • Prapjauti alijošiaus lapą buku peiliu, išgremšti minkštimą. Gydoma bei vartojama esant nudegimams, žaizdoms, esant saulės, grybelio pažeistai ir išsausėjusiai odai, esant bėrimams nuo sauskelnių, esant vabzdžių sukandžiotoms vietoms, nuo odos alergijų, pūslelinės, egzemos;

  • 1 arbatinis šaukštelis alijošiaus sulčių 2-3 kartus per dieną- vilgyti pažeistas vietas. Vartojama nuo infekcinės paūmėjusios pūslelinės. Taip pat alijošiaus sultimis trinti odos vietas pažeistas piodermijos (odos infekcinė liga);

  • Rekomenduojama daryti šviežių arba konservuotų alijošiaus sulčių pavilgus. Esant odai sausai, nuėmus alijošiaus pavilgą, patepti riebiu kremu. Vartojama esant spuoguotai bei riebiai veido odai;

  • 3 g alijošiaus sulčių arba ekstrakto, 10 g maitinamojo kremai. Tada viską gerai sumaišyti ir patepti veidą ir kaklą. Praėjus 30 minučių ši kaukė nuvaloma vatos tamponais bei dedamas karštas, o po minutės šaltas kompresas. Vartojama esant suglebusiai, sausai bei raukšlėtai odai tonizuoti;

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus linimentą esant inkštiruotai, pleiskanojančiai bei pažeistai seborėjos veido odai:

  • Alijošiaus linimentas: 78 dalys alijošiaus sulčių, 11 dalių ricinosaliejaus, 0,1 dalies eukalipto eterinio aliejaus ir 11 dalių emulsiklio. Alijošiaus linimentu tepti pažeistas odos vietas arba galvos odą.

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus gelį arba kremą esant spuogams;

  • Rekomenduojama alijošiaus sultimis gydyti infekuotus išbėrimus;

  • Nuplauti alijošiaus lapus virintu vandeniu, apdžiovinti, 10 dienų palaikyti tamsioje vėsioje vietoje, susmulkinti ir išspausti sultis. Šviežiomis paruoštomis alijošiaus sultimis valyti veido odą 2-3 kartus per dieną. Alijošiaus lapų sultys šalina riebios odos sudirgimą, uždegimą bei spuogus;

  • Alijošiaus lapus nuplauti švariu vandeniu, nudžiovinti ir 10 dienų palaikyti šaldytuve. Tada alijošiaus lapus susmulkinti ir išspausti sultis. Rekomenduojama alijošiaus sultimis 2-3 kartus per dieną trinti spuoguotą, uždegimo pažeistą bei sudirgusią odą. Esant labai sausai odai, sultis atskiesti vandeniu;

  • Alijošiaus lapus palaikyti 10 dienų tamsioje vėsioje vietoje, susmulkinti iki košelės pavidalo (santykiu 1:5), užpilti virintu vandeniu, palikti valandai pritraukti, pavirinti 2-3 minutes ir perkošti. Vandeniu alijošiaus užpilu valyti veidą. Vartojama esant riebiai ir sudirgusiai veido odai bei išbertai nuo spuogų;

  • Sumaišyti 3 dalis alijošiaus sulčių, 4 dalis kiaulės taukų, 2 dalis valandą plikyto rožių žiedlapių nuoviro ir medaus. Kaitinti garų vonelėje, kol rielai ir medus ištirps, maišyti iki vienalytės masės ir atvėsinti. Šį kremą laikyti tamsioje šaltoje vietoje. Užtepti 2 kartus per dieną ant veido ir kaklo. Vartojama odos tonizavimui ir raukšlių lyginimui;

  • Perpjauti alijošiaus lapą ir uždėti ant šunvotės bei sutvarstyti. Keisti, kai alijošiaus lapas išdžius. Vartojama nuo šunvotės;

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis iš šviežių lapų ir šoninių ūglių, esant šunvotei;

  • Alijošiaus lapus virintu vandeniu, apdžiovinti bei 10 dienų laikyti tamsioje vėsioje vietoje. Tada susmulkinti alijošiaus lapus, masę sukrėsti į kelių sluoksnių marlę ir išspausti sultis. Po to pašildyti jas iki virimo ir perkošti. Iš šių alijošiaus sulčių patartina pasidaryti veido kaukę;

  • Jeigu galvos oda yra riebi, tada pusvalandį prieš plovimą masažuoti galvą, įtrinant ją medaus, lygaus dalies mišinio alijošiaus, citrinos sulčių ir ricinos aliejaus bei įdėjus 2 sutrintas skilteles česnako. Vartojama nuo pleiskanų;

  • Rekomenduojama vartoti tonizuojantį veido kremą esant riebiai veido odai;

  • Tonizuojantis veido kremas:20 ml alijošiaus sulčių, 60 g sviesto. Tada sviestą sumaišyti su alijošų sultimis ir rinti iki vientisos masės. Ištepti švarią veido odą paruoštu kremu ir po 15 minučių likučius nušluostyti servetėle.

  • Tonizuojanti kaukė normaliai ir sausai odai. 1 valgomąjį šaukštą alijošiaus sulčių išmaišyti su 2 valgomaisiais šaukštais skysto medaus, 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus. Tada užtepti ant prieš tai nuplauto veido ir kaklo. Po 20 minučių nusiprausti iš pradžių šiltu vandeniu, po to šaltu vandeniu. Tokias kosmetines procedūras atlikti 2-3 kartus per savaitę, 1,5-2 mėnesius;

  • Amerikietiška grožio kaukė visų tipų odai. Gerai išmaišyti 1 arbatinį šaukštelį alijošiaus sulčių ir 1 arbatinį šaukštelį aliejaus (labai tinka alyvuogių aliejus). Tada lengvais masažuojamais judesiais patepti prieš tai karštais kompresais sudrėkintą veido, kalko odą. po 10-15 minučių nuvalyti kremą gabalėliu vatos, 10 minučių uždėti baltymų kaukę (kiaušinio baltymą ištrinti su 1/4 arbatinio šaukšteliu smulkintos druskos). Nuplauti veidą nestipriu jonažolių arba šalavijų užpilu (1 arbatinį šaukštelį šių vaistažolių užpilti 1 stikline karšto vandens, po 30 minučių perkošti). Tokios procedūros atliekamos 1 kartą per savaitę, 1,5-2 mėnesius;

  • Balinanti kaukė riebiai odai. Išplakti kiaušinio baltymą ir jį sumaišyti su šaukšteliu alijošiaus sulčių, 1/2 šauktelio citrinos sulčių bei užtepti ant veido. po 15 minučių nuplauti šiltu virintu vandeniu. Tokios kaukės dedamos ant veido 1-2 kartus per savaitę, visą mėnesį;

  • Maitinanti kaukė visų tipų odai. Išmaišyti 1 arbatinį šauktelį alijošiaus sulčių, kiaušinio trynį, 1 valgomąjį šaukštą nerūgščios grietinės, jog būtų vientisa masė. Ji tepama (ypatingai tiks šepetėlis) ant veido ir kaklo sluoksniais (nudžiuvus pirmam sluoksniui, užtepamas, antras, trečias). Po 25-30 minučių tokią kaukę nuplauti šiltu vandeniu. Šir kremas- kaukė dedama ant veido 1-2 kartus per savaitę, mėnesį. Po 3 mėnesių šią procedūrą galima pakartoti;

  • Losjonas jautriai odai su išsiplėtusiais kapiliarais. Susmulkinti džiovintas ramunėles, šalaviją, petražolės, mėtos lapus (1:1:1:1), išmaišyti ir laikyti sandariai uždengtame stiklainyje. Tada 1 valgomąjį šaukštą vaistažolių mišinio užpilti stikline karšto vandens, uždengti bei 2 valandas palaikyti šiltoje vietoje. Vėliau perkošti ir įpilti po 1 valgomąjį šaukštą aljošiaus ir rūgščių sulčių (citrinos, spanguolių, greipfrutų ir kt) bei išmaišyti. Tokiu losjonu valyti veidą 2 kartus per dieną, rytais ir vakarais- valomo veido nereikia nuprausti;

  • Losjonas riebiai odai. 2 valgomuosius šaukštus nuplautų ir susmulkintų alijošiaus lapų užpilti 3 stiklinės karšto vandens bei lėtai virti 10-15 minučių, po to perkošti. Tokiu losjonu valomas veidas 2 kartus per dieną- rytais ir vakarais.

  • Losjonas nuo inkštirų. 1/4 stiklinės alijošiaus sulčių sumaišyti su tokiu pačiu kiekiu šilto virinto vandens. Iš kelių marlės sluoksnių pasidaryti kaukę, išmirkyti ją mišinyje, kiek nuspausti bei uždėti ant prieš tai nuvalyto veido. Tokias kaukes dėti kas antrą dieną po 15-20minučių- pakanka 20-25 kartus;

  • Losjonas po kaitinimosi saulėje. Alijošiaus sultis praskiesti šiltu virintu vandeniu (1:1) bei tokiu losjonu nuvalyti veidą po kaitinimosi saulėje. Jeigu oda labai įdegė, šiuo losjonu suvilgytą ir kelis kartus sulankstytą marlinę servetėlę uždėti ant skaudančių vietų. Keistikas 10-15 minučių per valandą.

Pastaba: Esant reikalui, šią procedūrą galima atlikti 12 kartų per dieną.

  • Rekomenduojama daryti aromatinę vonią, nes išlygina odą bei padeda atsikratyti dienos įtampos;

  • Aromatinė vonia: Sumaišyti migdolų aliejų su citrinų aliejumi santykiu 3:1. Voniai pakanka kelių lašų. Vietoje aliejaus galima naudoti citrinų žievelių nuovirą, sumaišytą su alijošiaus sultimis- oda tampa sveika bei glotni.

  • Rekomenduojama naudoti tonizuojantį veido odos losjoną esant sausai veido odai;

  • Tonizuojantis veidos odos losjonas: 5 alijošiaus lapai, 2 valgomieji šaukštai ramunėlės žiedų, 400 ml vandens. Tada ramunėlės žiedus užpilti verdančiu vandeniu, 5 valandas palaikyti termose. Paskui alijošiaus lapus gerai susmulkinti, užpilti gautu užpilu, kaitinti vandens vonelėje 6-7 minutes, atvėsinti ir perkošti. Suvilgyti veido odą paruoštu antpilu ir nenuplauti.

  • Losjonas po skutimosi jautriai odai. 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų alijošiaus lapų suvynioti į drobinę servetėlę, 10 valandų palaikyti šaldytuve. Tada užpilti alijošiaus lapus šaltu virintu vandeniu (0,5 l). Po 2-3 valandų šį alijošiaus užpilą pakaitinti ir užvirti ant mažos ugnies. Atvėsus alijošiaus užpilui, perkošti bei įpilti 1 valgomąjį šaukštą glicerino;

Pastaba: Šis losjonas laikomas šaldytuve bei naudojamas pagal paskirtį.

  • Masažinis aliejus. Į alyvuogių aliejų arba vaikams skirtą kremą įlašinti 3-4 lašus alijošiaus sulčių, išmaišyti. Šį mišinį vartoti pagal paskirtį;

  • Levandų ir alijošiaus vonios užpilas: 2 arbatiniai šaukšteliai levandų, 2 arbatiniai šaukšteliai ramunėlių, 30 ml alijošiaus sulčių, 10 lašų levandų eterinio aliejaus. Tada pagaminti užpilą iš 500 ml vandens, levandų ir ramunėlių. Kai užpilas atvėsta, įmaišyti alijošiaus sultis ir levandų eterinį aliejų. Iš karto supilti į vonią. Esant jautrios ir sausos odos tipui- vanduo turi būti ne per karštas;

Pastaba: Levandų ir alijošiaus užpilas ramina jautrią odą, atpalaiduoja odą ir gerina savijautą, ramina ir maitina odą.

  • Levandų ir alijošiaus tonikas: 80 ml levandų žiedų vandens, 2 arbatiniai šaukšteliai alijošiaus sulčių, 1 lašų bergamočių eterinio aliejaus, 4 lašai citrinų eterinio aliejaus, 4 lašai karčiavaisių citrinmedžių eterinio aliejaus, 4 lašai levandų eterinio aliejaus, 2 lašai rozmarinų eterinio aliejaus, 2 lašai juodųjų pipirų eterinio aliejaus. Tada gerai viską sumaišyti, saugoti steriliame stikliniame buteliuke, būtų gerai su purkštuku ir kuo toliau nuo tiesioginės saulės spindulių. Prie naudojant šį toniką gerai suplakti bei jį sunaudoti per 6 mėnesius;

Pastaba: Levandų ir alijošiaus tonikas valo odą, reguliuoja jos riebumą, tonizuoja odą bei suteikia odai skaistumo- tinka visų tipų odai, ypatingai problematiškai.

  • Kūno šveitiklis su alijošiumi ir šeivamedžiais:20 g džiovintų juoduogių šeivamedžių, 25 g maltų ryžių, 2 arbatiniai šaukšteliai alijošiaus sulčių, 25 g benzoino tinktūros, 4 arbatiniai šaukšteliai ekologiško jogurto be priedų, 4 lašai levandų eterinio aliejaus. Tada užpilti šeivamedžių žiedus alijošiaus sultimis, palaikyti 15 minučių, suberti maltus ryžius ir gerai išmaišyti. Vėliau supilti benzoiną, jogurtą, levandų eterinį aliejų ir tvirtais sukamaisiais judesiais nušveisti šveitikliu odą;

Pastaba: Kūno šveitiklis su alijošiu ir šeivamedžiais atgaivina ir išlygina odą, ramina ir vėsina odą.

  • Veido šveitiklis su šeivamedžiais ir alijošiu:25 g juoduogių šeivamedžių žiedų arba 10 šeivamedžių arbatos maišelių, 25 g ramunėlių arba ramunėlių arbatosmaišelių, 2 arbatiniai šaukšteliai alijošiaus sulčių, 2 valgomieji šaukštai jogurto be priedų. Tada iš pusės žolelių ir 240 ml verdandčio vandens pasigaminti užpilą, uždengti sandariai bei atidėti į šalį. Grustuvėliu sutrinti žoleles į smulkius miltelius (naudojant arbatos maišelius žoleles arba vaistažolės būna susmulkintos). Sumaišyti žoleles, alijošiaus sultis, jogurtą, maišant po arbatinį šaukštelį pilti į užpilą, kol gausis skysta košė (bet kad nenubėgtų nuo odos). Užtepti šveitiklį ant švaraus veido, tik turi nepatekti ant odos aplink akis bei burną- mažais sukamaisiais judesiais švelniai trinti košę į odą. Likusiu vaistažolių užpilu (jeigu reikia, įpilti į jį vandens) nuplauti veidą ir tonizuoti;

Pastaba: Šis šveitiklis vėsina, ramina, minkština odą, naudojami esant priešuždegiminiams požymiams- tinka visų tipų odai.

  • 85 ml distiliuoto vandens, 2 arbatiniai šaukšteliai alijošiaus sulčių, 1 arbatinis šaukštelis karčiavaisių citrinmedžių žiedų vandens, 1 lašas propolio tinktūros, 1 lašas citrinų eterinio aliejaus, 1 lašas rozmarinų eterinio aliejaus. Tada viską sumaišyti ir supilti į sterilų stiklinį buteliuką su purkštuku. Prieš naudojant kiekvieną kartą gerai suplakti;

Pastaba: Šis gaivinamasis veido purškalas tonizuoja odą ir atgaivina odą.

  • 75 ml distiliuoto vandens, 1 valgomasis šaukštas sodinių hamamelių ekstrakto, 2 arbatiniai šaukšteliai alijošiaus sulčių, 3 lašai ramunėlių eterinio aliejaus, 3 lašai rozmarinų eterinio aliejaus, 3 lašai rožių eterinio aliejaus. Tada viską sumaišyti, supilti į sterilų stiklinį buteliuką su sandariu dangteliu. Prieš naudojant kiekvieną kartą reikia gerai suplakti, nupraustą odą švelniai nuvalyti toniku, užpilti jo ant kosmetinio vatos tamponėlio arba muslino skiautės. Laikyti šaltai ir sunaudoti per 3 mėnesius.

    Šis žolelių tonikas nuramina ir atgaivina pavargusią odą, reguliuoja riebalų gamybą, mažina odos poras, oda pasidaro lygesnė- tinka visų tipų odai;

  • Išmaišyti (1:1) nuplautus susmulkintus alijošiaus lapus, kiaulės arba žąsies taukus. Tada mišinį vis maišyti ir virti ant garų 7-10 minučių. Kai atvės, sukrėsti į stiklainį. Tokį mišinį reikia atsargiai uždėti ant pragulų bei sukamaisiais judesiais švelniai įtrinti odą- rytą prieš miegą, kol pragulų neliks. Vartojama nuo pragulų(odos ir gilesnių audinių nekrozė).

Sergant haimoritu praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

  • 250 g alijošiaus sulčių, 50 g vynuogių sulčių, 250 g konjako arba spirito, 0,5 l bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti, palikti 2-3 paras pritraukti (vynuogių sulčių nepilti) tamsioje bei vėsioje vietoje, sandariai uždengtame inde, kol mišinys nusistovės. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1-2 valandas prieš valgį. Vaikams duoti mažesnę dozę. Tokiu būdu gydomąsi nuo 2-3 savaičių iki 2-3 mėnesių.

Esant žaizdoms praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Rekomenduojama naudoti pavilgams šviežiai spaustas alijošiaus sultis;

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis iš šviežių lapų ir šoninių ūglių. Vartojama nuo pūlingų žaizdų;

  • Rekomenduojama ant pūlingų žaizdų dėti tamponus, kurie yra suvilgyti alijošiaus sultimis;

  • Nuplauti šviežią alijošiaus lapą, pašalinti spygliukus, perpjauti pusiau, uždėti ant žaizdos ir aprišti. Tvarstį keisti 1-2 kartus per dieną. Vartojama žaizdoms ir infekuotoms (pūlingas) žaizdas gydyti;

  • Prapjauti alijošiaus lapą buku peiliu, išgremžti minkštimą. Gydoma bei vartojama esant nudegimams, sumušimams,opoms, pūliniams žaizdoms, vabzdžių sukandžiotoms vietoms ir efektyviai slopina bakterijų dauginimąsi;

  • Susižeidus rankas rekomenduojama ant žaizdos uždėti perpjautą alijošiaus lapą ir aprišti. Alijošius greitai ir veiksmingai užgydo rankų žaizdas;

  • Įsidrėskus rekomenduojama gydyti alijošiaus lapų sultimis- alijošiaus lapą perpjauti pusiau, uždėti ant žaizdos ir pritvarstyti;

  • Įkandus vabzdžiams rekomenduojama prie žaizdelės dėti vatą, sumirkytą alijošiaus lapų sultyse arba perpjautą alijošiaus lapą;

  • Rekomenduojama alijošiaus sultimis gydyti odos nudegimus;

  • Rekomenduojama tiesiai ant nudegusios vietos dėti alijošių, nes jis nuramina, uždengia nuo užkrato bei paskatina gijimą;

  • Rekomenduojama nudegusioms vietoms vartoti alijošiaus sunką, dėti tiesiai ant nudegusios odos- mažina skausmą bei skatina gijimą;

  • Išspausti sultis iš šviežių alijošiaus lapų, atskiesti per pusę su virintu vandeniu. Tada šiuo alijošiaus tirpalu suvilgyti kelis kartus perlenktą marlę ir dėti ant pažeistų odos vietų. Tokius alijošiaus kompresus daryti po 2 karus per dieną, laikant 15 minučių. Vartojama nudegus saulėje;

  • Rekomenduojama naudoti emulsiją, pagamintą iš biostimuliuotų alijošiaus lapų sulčių, eukalipto bei ricinos aliejaus. Vartojama nudegintai rentgeno spinduliais, ugnimis, saule odai gydyti. Taip pat gydo nusiplikimus verdančiu vandeniu;

  • 100 g alijošiaus sulčių, 1 valgomasis šaukštas citinos sulčių, 100 ml glicerino. Tada viską gerai išmaišyti, kol taps vientisa masė bei laikyti sandariai uždartame inde šaldytuve. Daryti kompresus bei apiplovimus. Vartojama esant praguloms, nušalimams, nudegimams bei trofinėms opoms;

  • Raminamasis purškalas sukandžiojus vabzdžiams: 1 šaukštelis alijošiaus sulčių, 4 arbatiniai šaukšteliai sodininių hamamelių ekstrakto, 30 lašų gysločio tinktūros, 30 lašų medetkos tinktūros, 30 lašų kraujažolės tinktūros, 24 lašai levandų eterinio aliejaus, 6 lašai arbatmedžių eterinio aliejaus. Tada viską sumaišyti, saugoti steriliame tamsaus stiklo buteliuke su smulkios dulksnos purkštuku. Prieš naudojant gerai suplakti, jog susimaišytų – sunaudoti per 6 mėnesius.

Pastaba: Raminamasis purškalas sukandžiojus vabzdžiams mažina uždegimą, stabdo kraujavimą, vėsina odą ir sumažina vabzdžių įkandimo sukeltą skausmą bei niežėjimą.

  • Nuplauti šviežią alijošiaus lapą, pašalinti spygliukus ir perpjauti. Tada uždėti ant žaizdos ir aprišti- tvarstis keičiamas 1-2 kartus per dieną;

  • Išspausti alijošiaus sultis ir jas sumaišyti su tokiu pat kiekiu sviesto arba žąsies taukų. Šis alijošiaus tepalas vartojamas gydyti pūlingas žaizdas ir opas;

  • Rekomenduojama įkandus uodui uždėti perpjauto alijošiaus vidinę pusę ant įkandimo vietos.

Esant uždegiminiams procesams praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis, nes jos slopina uždegiminius procesus.

Sergant onkologinėmis ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • 0,5 l alijošiaus sulčių, 0,5 l bičių medaus, 96 % spirito. Tada viską gerai išmaišyti, sandariai uždengti moliniame arba stikliniame inde bei pastatyti tamsoje;

  • 750 ml šviežių alijošiaus sulčių, 750-800 ml šviesaus bičių medaus, 250 spirito 96 %. Tada viską gerai sumaišyti, sudėti į 3 l talpos molinį, porcelianinį arba stiklinį indą, sandariai uždengti bei pastatyti tamsioje vietoje. Vartojama nuo skrandžio vėžio;

  • 200 g alijošiaus sulčių, 96 % spirito, 1 kg šviesaus bičių medaus. Tada viską išmaišyti, laikyti moliniame arba tamsaus stiklo inde, sandariai uždengtą bei tamsioje vietoje, jog pritrauktų. Vartojama nuo onkoliginių ligų;

  • 4 valgomieji šaukštai 3-5 metų alijošiaus lapų sulčių, 1 valgomasis aukštas šviežių varnalėšos šaknų sulčių, 0,5 l 40 laipsnių degtinės arba konjako. Tada viską gerai sumaišyti, savaitę laikyti tamsiame inde, įlašinti 7 lašus jodo ir suplakti. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3-5 kartus per dieną, valandą prieš valgį arba valandą po valgio. Užsigerti vaisių arba daržovių sultimis. Gydomąsi iki pasveikimo. Vartojama nuo skrandžio, žarnyno, stemplės ir žarnyno vėžio;

  • 100 g 3-5 metų alijošiaus sulčių, 200 g plačialapio gysločio sulčių, 100 g pelkinio pūkelio sulčių. Tada 50 g plačialapio gysločio, 25 g alijošiaus sulčių, 25 g pelkinio pūkelio sulčių sumaišyti bei gurkšneliais išgerti pusę valandos prie valgį. Užsigerti 100 g vandens. Sulčių mišinį gerti 2-3 kartus per dieną. Tokiu būdu gydytis 2-3 mėnesius su 7 dienų pertrauka kas mėnesį. Pertraukų metu gerti pušų pumpurų arba spyglių nuovirą: 1 valgomąjį aukštą pušų pumpurų užplikyti 250 ml vandens, 5-7 minutes pavirinti, 2 valandas palaikyti, jog pritrauktų ir perkošti. Vartojama nuo skrandžio, stemplės, viso virškinamojo trakto bei kitų organų vėžio;

  • 0,5 l penkiamečio alijošiaus sulčių, 0,5 l konjako, 0,7 kg šviežių barsuko taukų, 0,7 kg šviesaus (arba balto) bičių medaus, 200 g susmulkintų balinio ajero šaknų. Tada viską gerai išmaišyti, 2 savaites laikyti tamsioje vietoje. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą iki valgio. Užgerti raudonėlio arbata arba ožkos pienu. Kartu ugerti per dieną gurkšneliais po stiklinę raudonėlio nuoviro ir palaipsniui didinti dozę- iki 2-3 stiklinių per dieną. Taip imti po 1 arbatinį šaukštelį balto medaus. Gydomąsi iki pasveikimo bei nuolat konsultuotis su gydytoju. Vartojama nuo plaučių, kepenų, skrandžio ir žarnyno vėžio;

  • 500 ml trijų metų alijošiaus sulčių, 200 g susmulkintų balinio ajero šaknų, 500 ml konjako, 500 g šviesaus bičių medaus (geriausia balto). Tada viską gerai išmaišyti, 2 savaites laikyti sandariai uždengtą ir laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą prieš valgį arba valandą po valgio;

Pastaba: Nuo plaučių, kepenų vėžio, nusilpusių ligonių jėgų atstatymo iki 45 laipsnių paildytą užpilą sumaišyti su 0,5 l barsuko taukų. Gerti po 1 valgomąjį aukštą 3 kartus per dieną. Tuo pačiu užsigerti raudonėlio arbata: 1 valgomąjį šaukštą raudonėlio užplikyti 1 stikline vandens, 3-7 valandas laikyti, jog pritrauktų.

  • 3 metų alijošiaus lapų, kagoro, degtinė. Tada rankomis sutrupinti ne jaunesnio kaip 3 metų alijošiaus lapų (nuskintus alijošiaus lapus būtina savaitę palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje). Vėliau suberti alijošiaus lapus į tamsų 3 litrų stiklainį, iki viraus užpilti šviesiu medumi bei 5-7 dienas palaikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Po to perkošti, nusunkti, įpilti 1 l kagoro, išmaišyti bei palaikyti parą. Savaitę vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną (ryte ir valandą iki pietų). Dozę didinti iki 50 ml per pietus ir valandą iki vakarienės. Vartojama nuo skrandžio, viso virkinamojo trakto, kepenų, kasos ir stemplės vėžio;

Pastaba: Ant nusunktų alijošiaus lapų užpilti 750 ml degtinės arba naminukės, savaitę palaikyti kas kartą sukrečiant, perkošti (galima ir neperkošti), Vartojama nuo įvairių išorinių vėžio susirgimų, opų, pūlinių, gyjančių žaizdų bei pragulų.

  • 250 g alijošiaus sulčių, 50 g vynuogių sulčių, 250 g konjako arba spirito, 0,5 l bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti, palikti 2-3 paras pritraukti (vynuogių sulčių nepilti) tamsioje bei vėsioje vietoje, sandariai uždengtame inde, kol mišinys nusistovės. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 1-2 valandas prieš valgį. Vaikams duoti mažesnę dozę. Tokiu būdu gydomasi nuo 2-3 savaičių iki 2-3 mėnesių. Vartojama nuo onkologinių ligų (gydo navikus);

  • 100 g alijošiaus sulčių, 500 g graikinių riešutų, 300 g medaus, 3-4 citrinų sultys. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį. Vartojama organizmui nusilpus po sunkių ir alinančių ligų, po chirurginių intervencijų. Šis gydymo būdas tinka ir vaikams.

Sergant infekcinėmis ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus gelį arba kremą nuo trichofijos (odos grybelinė liga, kuri pasireiškia galvoje);

  • Prapjauti alijošiaus lapą buku peiliu, išgremšti minkštimą. Vartojama nuo pūslelinės;

  • 1 arbatinis šaukštelis alijošiaus sulčių 2-3 kartus per dieną- vilgyti pažeistas vietas. Vartojama nuo infekcinės paūmėjusios pūslelinės. Taip pat alijošiaus sultimis trinti odos vietas pažeistas piodermijos (odos infekcinė liga);

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus gelį arba kremą sergant impetiga (užkrečiama bakterinė liga). Alijošiaus gelis arba kremas skatina gijimą;

Pastaba: Po lietimosi prie odos būtina gera nusiplauti rankas.

  • Puslitrinį plačiakaklį butelį iki pusės pripjaustyti alijošiaus lapų ir užpilti cukrumi arba 200 g medaus. Po 3 dienų butelį iki viršaus pripilti šviežių citrinų sulčių, užrišti butelio kaklelį marle ir palaikyti savaitę, jog pritrauktų bei nukošti. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 -4 kartus per dieną, 15-20 minučių prieš valgį. Šis alijošiaus eliksyras vartojamas sergant infekcinėmis kvėpavimų takų ligomis;

  • Rekomenduojama vartoti šviežias alijošiaus sultis, gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį. Šis gydymo būdas veiksmingas, nes didina organizmo atsparumą infekcinėms ligoms;

Pastaba: Alijošiaus sultys gaminamos vienkartiniam vartojimui, nes ilgiau laikomos jos netenka aktyvumo.

  • 500 g šviežių alijošiaus lapų sulčių, 500 g vynuogių vyno kagoro, 750 g šviesaus bičių medaus. Tada viską gerai sumaišyti. Jeigu medus susicukravęs, jį 5-7 minutes būtina pašildyti karšto vandens vonelėje, palaikyti 3-5 dienas. Gerti po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną. Tokiu būdu gydomąsi 2-3 mėnesius. Vartojama nuo lambiozės (žarnyno parazitų sukelta liga, kuri sukelia viduriavimą arba besimptomį parazito turėjimą).

  • 1/2 stiklinės alijošiaus sulčių išmaišyti su 1/2 stiklinės aliejaus (ypatingai tinka alyvuogių aliejus). Keliais sluoksniais sulankstytą gabalą marlės pmirkyti tokiame mišinyje bei uždėti ant skaudančios vietos. Pakaks vieno karto per dieną, prieš naktį. Tokiu būdu gydytis savaitę. Vartojama nuo furunkulų (šunvotė).

Esant apetito stokai praktikuojamas alijošiaus gydymo būdas:

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis, kurios gerina apetitą Gerti po ½ arbatinį šaukštelį alijošiaus sulčių (bei tiek pat medaus) 2 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

Siekiant pagerinti medžiagų apykaitą praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Alijošiaus sultys gerina medžiagų apykaitą;

  • 15 g alijošiaus sulčių, 100 g žąsies taukų, 100 g medaus. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 2 kartus per dieną, ištirpinus jį stiklinėje šilto pieno. Vartojama medžiagos apykaitos suaktyvinimui;

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis, nes jos mažina cukraus kiekį. Alijošiaus sultyse išlieka daugiau nepakitusių veikliųjų medžiagų (iš jų 8 nepakeičiamos, kurių organizmas negamina), vitaminų (A,B,C,E,B grupės), mineralų (kalcio

  • , magnio, cinko, mangano, geležies, chromo, vario ir kt.), mono ir polisacharidų, saponinų, pektinų, kartumų, eterinio aliejaus, alijošiaus emodino ir kt. antraglikozidų.

 Sergant mažakraujyste praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Alijošiaus sirupas su geležiu vartojamas, sergant mažakraujyste;

  • Susmulkinti alijošiaus lapus ir sumaišyti su medumi santykiu 1:1, 10 dienų palaukti. Vartoti po desertinį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama nuo mažakraujystės;

  • Sumaišyti 100 ml alijošiaus sulčių (sultims spausti imti stambius augalo lapus, nes plonuose lapuose mažai gydomųjų medžiagų), 100 g medaus. Tada palikti 3 valandas pritraukti. Gerti mišinį po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną. Vartojama nuo mažakraujystės;

  • 100 g šviežių alijošiaus lapų sulčių, 100 g šviežių plačialapių gysločių lapų sulčių, 100 g šviežių rabarbarų lapų sulčių, 100 g šviežių kopūstų lapų sulčių, 750 g šviesaus bičių medaus. Tada viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Gerti po 50-100 ml 3-5 kartus per dieną. Vaikams duoti po 1-2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną.

Sergant avitaminoze praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • 500 g alijošiaus lapų, 500 g graikinių riešutų branduolių. Tada viską išmaišyti su 1,5 stiklinės. Valgyti po 1 valgomąjį šaukštą po valgio;

PASTABA: Šį mišinį laikyti šaldytuve 1-1,5 mėnesio.

  • 3 valgomuosius alijošiaus sulčių, 100 g sviesto, 1/3 stiklinės medaus ir 5 valgomuosius šaukštus kakavos. Tada 1 valgomąjį šaukštą mišinio įdėti į šiltą pieną. Išgerti neskubant gukšneliais;

Pastaba: Šį mišinį laikyti šaldytuve 1-1,5 mėnesio.

  • Šviežiai nuplauti alijošiaus lapus, sumalti alijošiaus lapus mėsmale, išspausti 3/4 stiklinės sulčių, išmaišyti su tokiu pačiu kiekiu medaus bei 1,5 stiklinės kagoro. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą, 30 minučių prieš valgį.

PASTABA: Šį mišinį laikyti šaldytuve 1-1,5 mėnesio.

  • Rekomenduojama vartoti vitaminingą kokteilį sergant avitaminoze;

Vitaminingas kokteilis: Sumaigyti kelis alijošiaus lapus ir sumaišyti su ananasų bei apelsinų sultimis. Tada įpilti truputį mango vaisių (arba kitokio sirupo). Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama imunitetui stiprinti.

Siekiant sustiprinti imunitetą praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus sultis, nes jos didina organizmo atsparumą ligoms;

  • 100 g alijošiaus sulčių, 500 g graikinių riešutų, 300 g medaus, 3-4 citrinų sultis. Valgyti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį. Šis mišinys didina organizmo atsparumą ligoms;

  • 500 g alijošiaus lapų, 500 g graikinių riešutų branduolių. Tada viską išmaišyti su 1,5 stiklinės. Valgyti po 1 valgomąjį šaukštą po valgio. Vartojama susilpnėjus imunitetui;

PASTABA: Šį mišinį laikyti šaldytuve 1-1,5 mėnesio.

  • 3 valgomuosius alijošiaus sulčių, 100 g sviesto, 1/3 stiklinės medaus ir 5 valgomuosius šaukštus kakavos. Tada 1 valgomąjį šaukštą mišinio įdėti į šiltą pieną. Išgerti neskubant gukšneliais. Vartojama susilpnėjus imunitetui;

PASTABA: Šį mišinį laikyti šaldytuve 1-1,5 mėnesio.

  • Šviežiai nuplauti alijošiaus lapus, sumalti alijošiaus lapus mėsmale, išspausti 3/4 stiklinės sulčių, išmaišyti su tokiu pačiu kiekiu medaus bei 1,5 stiklinės kagoro. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą, 30 minučių prieš valgį.Vartojama susilpnėjus imunitetui.

Pastaba: Šį mišinį laikyti šaldytuve 1-1,5 mėnesio.

  • Sumaišyti 150 ml šviežių alijošiaus sulčių, 250 g medaus ir 3-4 citrinų sultis. Vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Vartojama imunitetui sustiprinti;

  • Nuplautus alijošiaus lapus sudėti į lėkštę, pridengti popieriumi ir įdėti į šaldytuvą 12-15 dienų. Tokiomis sąlygomis (tamsa, vėsuma) alijošiaus ląstelėse pradeda gamintis medžiagos, sužadinančios organizmo ląstelių gyvybinį aktyvumą. Po 12-15 dienų (pabuvus alijošiaus lapams šaldytuve), alijošius išimamas iš šaldytuvo, pajuodavę lapai pašalinami- iš likusiųjų lapų išspaudžiamos sultys.

  • 300 g maltų alijošiaus lapų sumaišyti su 600 g pavasarinio medaus, 5 dienas palaikyti vėsioje patalpoje. Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, valandą prieš valgį. Gydomasi mėnesį. Vartojama siekiant sustiprinti organizmą;

  • Sumaigyti kelis alijošiaus lapus ir sumaišyti su ananasų bei apelsinų sultimis. Tada įpilti truputį mango vaisių (arba kitokio sirupo). Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. Vartojama imunitetui stiprinti;

  • Nuplauti alijošiaus lapus, sudėti į lėkštę, pridngti popieriumi bei patalpinti į šaldytuvą 12-15 dienų. Tokiomis sąlygomis alijošiaus ląstelėse pradeda gamintis medžiagos, kurios sužadina organizmo ląstelių gavybinį aktyvumą. Praėjus šiam laikui, alijošius išimti iš šaldytuvo, pajuodavusius lapus pašalinti, o iš likusiųjų išspausti sultis. Vartojama imuntetui sustiprinti.

 Sergant kojų ligomis praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Kruopščiai nuplauti alijošiaus lapą, perpjauti lapą išilgai, pridėti pjūvio pusę prie nuospaudos, uždengti kompresiniu popieriumi bei aprišti. Tada ryte nuospaudą būtina nugramdyti pemza;

  • Sumalti mėsmale alijošiaus lapus, masę užtepti ant kompresinio popieriaus arba polietileno ir uždėti ant skaudamos vietos. Tada pritvarstyti bei storai apmuturiuoti vilnoniniu audiniu. Kompresą nuimti po 6 valandų. Vartoja esant kojų tinimui ir nuvargiui;

  • Rekomenduojama neseniai pradėjusias formuotis nuospaudas šalinti alijošiaus lapų košele. Alijošiaus košelę ant nuospaudos laikyti keletą valandų. Vartojama nuo nuospaudų;

  • Rekomenduojama daryti 20 minučių trukmės minkštinamąsias voneles siekiant pašalinti suragėjusią odą. Į 3 l vandens įpilti 2 stiklines ramunėliųantpilo, įberti 1 valgomąjį šaukštą valgomosios druskos bei 1/5 gabalėlio sutarkuoto ūkiško arba tualetinio muilo. po vonelės suragėjusias odos vietas patrinti specialia trintuve arba pemza. Tada uždėti marlės gabalėlį, gausiai suvilgytą alijošiaus sultimis, pritvirtinti pleistru ir eiti miegoti.

Pastaba: Alijošiaus košelės negalima tepti ant sveikos odos.

  • Rekomenduojama nuospaudas gydyti alijošiaus sultimis;

  • Pakaitinti nuospaudą sodos tirpale (1 valgomasis šaukštas 1,5 l vandens). Tada nakčiai uždėti gabalėlį marlės, suvilgytos alijošiaus sultyse bei aprišti. Po 4-5 dienų nuospaudą pašalinti pemza arba šepetėliu kojoms;

  • Rekomenduojama naudoti alijošiaus kaukę kojoms, nes minkština kojų odą;


Alijošiaus kaukė kojoms: 
2 alijošiaus lapai, 1 bulvė. Tada išspausti alijošiaus sultis, nuplauti bulvę, nuskusti ir smulkiai sutarkuoti. Paskui viską gerai išmaišyti. Pagaminta alijošiaus kauke patepti pėdas ir palaikyti 20 minučių. Po to kojas nuplauti šiltu vandeniu ir nususinti kilpiniu rankšluosčiu.

Siekiant sustiprinti plaukus praktikuojami alijošiaus gydymo būdai:

  • Alijošiaus lapus virintu vandeniu, apdžiovinti bei 10 dienų laikyti tamsioje vėsioje vietoje. Tada susmulkinti alijošiaus lapus, masę sukrėsti į kelių sluoksnių marlę ir išspausti sultis. Po to pašildyti jas iki virimo ir perkošti. Šiomis alijošiaus sultimis įtrinti galvos odą. Vartojama plaukų stiprinimui ir jų augimui;

  • Sumaišyti 2 arbatinius šaukštelius alijošiaus minkštimo su 120 ml ramunėlių užpilu. Šis vaistažolių mišinys minkština plaukus;

  • 8-10 alijošiaus lapai, 400 ml vandens. Tada alijošiaus lapus nuplauti, susmulkinti, užpilti vandeniu, suplakti plakikliu ir perkošti. Vėliau energingai masažuojant, šią priemonę įtrinti į galvos odą ir palikti 5 minutėms. Po to išskalauti plaukus šiltu vandeniu. Šis plaukų balzamas su alijošiumi stiprina plaukus;

  • Rekomenduojama vartoti alijošiaus linimentą plaukų slinkimui stabdyti;

Alijošiaus linimentas: 78 dalys alijošiaus sulčių, 11 dalių ricinos aliejaus, 0,1 dalies

eukalipto eterinio aliejaus ir 11 dalių emulsiklio. Alijošiaus linimentu tepti pažeistas odos vietas arba galvos odą.

  • Rekomenduojama naudoti kaukę su alijošiumi, nes maitina plaukus;

Kaukė su alijošiumi: 10 ml alijošiaus sulčių, 10 ml ricinos aliejaus, 1 valgomasis šaukštas medaus. Alijošiaus sultis sumaišyti su ricinos aliejumi, pridėti medaus ir gerai išmaišyti. Tada plaukus patepti alijošiaus kauke, užsimauti polietileninę kepuraitę, apvynioti rankšluosčiu ir užsimauti vilnoninę kepuraitę. Po 30 minučių ištrinti galvą šampūnu ir šiltu vandeniu.

  • 1 valgomasis šaukštas alijošiaus sulčių, 1 arbatinis šaukštelis česnako sulčių ir 1 valgomasis šaukštas medaus. Tada viską gerai išmaišyti, į 1 valgomąjį šaukštą šio mišinio įmušti kiaušinio trynį ir perskyrus plaukus pas sklastymą, įtrinti galvos odą. Paskui aprišti galvą klijuote bei šilta skarele, o po 20 minučių plaukus gerai išskalauti. Vartojama esant plaukų slinkimui;

  • 1 valgomąjį šaukštą citrinų sulčių sumaišyti su vieno svogūno sultimis, 1 valgomuoju šaukštu ricinos aliejaus ir alijošiaus sultimis, kurias išspausti iš 100 g alijošiaus lapų. Gautu mišiniu įtrinti galvos odą, plaukus pridengti polietilenu, apmutūriuoti rankšluosčiu, po valandos galvą išplauti. Šią gydymosį procedūrą daryti kartą per savaitę keletą mėnesių. Ši procedūrą stabdo plaukų slinkimą;

  • 1 valgomąjį šaukštą medaus sumaišyti su 1 valgomuoju šaukštu alijošiaus sulčių, 1 arbatiniu šaukšteliu česnakų sulčių ir kiaušinio tryniu. Gautą košelę įtrinti plaukų šaknis, po 20 minučių plaukus gerai išplauti. Tada plaukus aptepti kiaušinio tryniu, truputį palaukti ir vėl išplauti. Ši medaus kaukė vartojama esant sausiems plaukams;

  • Rekomenduojama naudoti plaukų kondicionierių su alijošiais plaukų augimui skatinti;


Plaukų kondicionierius su alijošiumi:
 20 ml alijošiaus sulčių, 20 g garstyčių žiedų medaus, 1 kiaušinio trynys, 1 arbatinis šaukštelis česnakų sulčių. Tada medų ir alijošiaus sultis sumaišyti ir 1 valgomąjį šaukštą mišinio sumaišyti su kiaušinio tryniu bei suplakti į vientisą masę. Paskui galvos odą patepti paruošta priemone, sušukuoti plaukus, apvynioti rankšluosčiu, užsimauti polietileno arba vilnoninę kepuraitę. po 20 minučių skalauti plaukus šiltu vandeniu be šampūno.

  • Rekomenduojama naudoti balzamą su alijošiais plaukų stiprinimui;

Balzamas su alijošiais: 8-10 alijošiaus lapų, 400 ml vandens. Tada nuplauti alijošiaus lapus, susmulkinti, užpilti vandeniu, plaktuvu suplakti ir nukošti. Aktyviai masažuojant patepti galvos odą gauta mase, laikyti 5 minutes ir nuplauti šiltu vandeniu.

  • Maitinanti kaukė, plaukams susilpnėjus po cheminės šukuosenos. Gerai išmaišyti 1 valgomąjį šaukštą alijošiaus sulčių, 1 valgomąjį šaukštą skysto medaus, 1 valgomąjį šaukštą varnalėšų aliejaus arba ricinos. Tada pašildyti ant garų bei nestipriai įtrinti į galvos odą. po 20 minučių perplauti plaukus šiltu vandeniu;

  • Plaukus stiprinantis mišinys. Išmaišyti 1 arbatinį šaukštelį alijošiaus sulčių, 1 arbatinį šaukštelį skysto medaus, 1 arbatinį šaukštelį česnako sulčių su kiaušinio tryniu. Tokiu mišiniu patepti sruogomis paskirtytus plaukus, uždengti galvą polietileno plėvele bei aprišti medvilnine skarele. Po 20 minučių išplauti galvą šiltu vandeniu bei perplauti ramunėlių arba dilgelių nuoviru (3 valgomuosius šaukštus sausų žiedų arba lapų užpilti litru karto vandens ir po 30 minučių nukošti). Tokiu būdu stiprinti plaukus reikia 2-3 kartus per savaitę 1,5-2 mėnesius.

Kaip matome, yra nemažai būdų, kuriais galima pasinaudoti, kovojant su tam tikromis ligomis. Pravartu išmanyti ir žinoti gamtos išteklių gydymosi būdus, jog būtų galima “išsivaduoti” iš ligų, nevartojant vaistų.

PASTABA: Prieš praktikuojant alijošiaus gydymo būdus būtina pasikonsultuoti su gydytoju. 

Šaltinis:

http://www.tv3.lt/naujiena/408045/alijosius-gydytojas-namuose

http://www.15min.lt/ji24/straipsnis/grozis/3-jauninamosios-alijosiaus-kaukes-veidui-563-436098

http://tavosveikata.info/tag/kokias-ligas-gydo-alijosius/

http://www.aloevera.lt/tinklarastis/1_alijosius-ir-jo-gydymo-budai-II.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *