Rauginti kopūstai RECEPTAS

Sveiki! Gal ir ne pačiu laiku, bet manau niekada nėra vėlu geram raugintų kopūstų receptui. 🙂 kiek žinau, nemažai žmonių juos raugia po truputį, po keletą galvų kibirėlyje. Kas savų neturi perką parduotuvėje, kas turi, tam pasisekė dar labiau!


Tokio TIKSLAUS recepto kaip ir nėra, tiesą pasakius. Šeimoje jis eina iš kartos į kartą ir daroma maždaug, ir iš akies ir iš skonio. 😀 Bet šiais metais, stengiausi viską maždaug užsirašyti ko kiek dėjome raugdami kopūstus. Kas paragauja – tas giria. 🙂


Žinau, kad daug kas cukraus deda, antaniniu obuolių, netgi mėnulio fazes žiūri. Na, mūsų receptas labiau standartinis. 🙂 Tiesa, mėnulio fazes ir mes kažkada stebėdavom, visada raugdavom per pilnatį, bet kai iš kitų išgirsti, kad jie raugia tik jaunatį, kiti – tik delčią ir visiems viskas pavyksta. Nusprendėme nebesekti mėnulio, o daryti tiesiog tada kada nusprendžiam. Visada gaunasi puikiai, taip, kad… Išvadas pasidarykite patys, mes jau pasidarėme. Svarbiausia pozityvios mintys bedarant ir gera nuotaika, tada ir bus visada skanu! 🙂


Pereinant prie recepto, noriu pasakyti, kad kopūstų nesvėrėme ir neskaičiavom galvų. Raugiam didesniais kiekiais. Turim 2 tokias maistines plastmasines statines 50l talpos:

Naudojam tokio tipo kopūstų pjaustyklę:

Tik ji pas mus ta senovinė 🙂 ir mes ja vadinam „šečkarne“ 😀

Taigi, su šečkarne pripjaustom 2/3 statinės kopūstų, nes jei jų bus per daug, viską permaišyti taps kiek sudėtinga.

Ant viršaus pabarstau burokine tarka sutarkuotas morkas, kokias geras 3 saujas. Morkų geriau nepadauginti, nes padauginus surūgę kopūstai būna tokio specifinio „morkinio“ skonio. 🙂 dar dedu tokias normalias moteriškas 3 saujas druskos. Pabarstau apie 2 saujas šaldytų spanguolių ir 1 saujelę kmynų. 🙂

Praskleidžiu viską ant paviršiaus ir pradedu maišyti. Maišymas vyksta rankas įkišant ties statines kraštais iki dugno, užlenkiant delnus į vidų ir keliant rankas kratant. Gailiuosi, kad viso to nenufilmavau, nes paaiškint tai gan sudėtinga… 😀 na ir tas visas maišymas vyksta, kol viskas būna tolygiai susimaišę, maišant statinę vis pasukioju. SVARBU, kad ir dugnas persimaišytų, nes dažnai dugne lieka vien tik kopūstai. 😀

Kai visa tai padaryta, belieka sugrūsti kopūstus. Naudojame savų pasidarytą grūstuvę:

Sugrūdus turi matytis skystis paviršiuje:

Paragaukite skysčio, jei jis pagal skonį nėra pakankamai sūrus, dadėkite druskos. Tas PAKANKAMAI sūrų reiškia, kad sūrumas neturėtų būti „pats gazas“, bet turėtų būti taip, kad jei valgytumėt, būtų nedaug, bet per sūru.

Padedam tą statinę su sugrūstais kopūstais į šalį ir kitai partijai pjaustytų kopūstų imam kitą. Ir vėl viskas tas pats, pripjaustyt 2/3 statinės, visus priedus sudėti ir išmaišyti. Tada tuos sumaišytus kopūstus perpilt ant jau sugrūstų kopūstų ir grūsti naująją partiją. Ir tą patį pakartoti dar kartą (arba ne). Mes darome tokias 3 partijas. Iš jų gaunasi 3/4 statinės sugrūstų kopūstų.

Turiu didelę lėkštę, ja ir slegiu kopūstus. Ant lėkštės dar dedu 5l butelį su vandeniu.

Uždengiu medžiaga ir taip statinė su kopūstais paliekama 3 dienom. Po 3 dienų reikia kopūstus subadyti, mes badome su nužievinta lapuočio šakele. Subadžius geriausia kopūstus atidengtus palikti dar bent keletą valandų, kad prasivėdintų. Kvapelis bus ne iš maloniųjų…

Po visko, vėl slegiam ir vėl paliekam. Po savaitės nuo užraugimo juos jau galime valgyti. 🙂 Pats pirmas dalykas ką visada iš jų darau, tiesa pasakius, dar nepraėjus savaitei, tai būna rauginti troškinti kopūstai. Uuuuj pasakiškas maistas. 🙂

Sandėliuoju taip pat paprastai, dedu į stiklainius, nededu iki pat viršaus, dedu kažkur iki stiklainio siaurėjimo, dažniausiai kopūstuose esančio skysčio nepakanka, tad iki viršaus dapilu sūdyto vandens, sūrumo lygis toks pats kaip kopūstų skysčio, taip, kad vėl reikia ragauti. 🙂
Skonis – pasaka. DIEVINAM raugintus kopūstus. 🙂

Ingrida

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *